Article image
Kuva: Tanja-Maria Hyppänen
05.05.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Johtaminen entistä tärkeämpää

Teksti: Harri Puhakainen

Johtajuusbarometri keräsi hälyttävät tulokset – suurin osa nuorista aikuisista on kokenut huonosta johtajuudesta johtuvaa työuupumusta.

Suomen Nuorkauppakamarit ry, Työterveyslaitos ja TYÖ2030-ohjelma ovat toteuttaneet yhdessä Suomen historian ensimmäisen valtakunnallisen, riippumattoman Johtajuusbarometrin. Sen tavoitteena on kartoittaa nuorten aikuisten mielipiteitä johtajuudesta sekä etsiä suuntaa sille, kuinka johtajuutta tulisi kehittää, jotta tulevaisuudessa ihmiset voisivat työpaikoilla paremmin ja yritykset tuottaisivat entistä enemmän hyvinvointia ja elinvoimaa Suomeen.

Kyselyssä kartoitettiin nuorten aikuisten odotuksia liittyen tulevaisuuden johtamiseen, palkkatasa-arvoon, vastuullisuusasioihin, talouden läpinäkyvyyteen ja diversiteettiin.

Lähes tuhat vastasi

Johtajuusbarometri tavoitti 973 alle 40-vuotiasta aikuista vastaajaa ympäri Suomen.
Kyselyn alustavien tulosten mukaan nykyisellään nuoret aikuiset kokevat johtajuuden Suomessa edelleen hierarkkisena, vanhanaikaisena ja asiakeskeisenä.

Hälyttävintä on, että jopa 93 % naisista ja 85 % miehistä on kokenut työurallaan huonoa johtamista esimerkiksi johtajan osaamattomuuden tai vuorovaikutusongelmien vuoksi. Asiaan puuttuminen on tärkeää, sillä jopa 64 % yhdisti huonoon johtamiseen negatiivisia työhyvinvointivaikutuksia, kuten työuupumusta.

– Uskallan väittää, että useassa yrityksessä kuvitellaan johtamisen olevan paremmalla tolalla kuin se todellisuudessa onkaan. Haluamme edistää ratkaisukeskeistä keskustelukulttuuria aiheen ympärillä ja rohkaista suomalaisia keskustelemaan avoimesti johtamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista, Suomen Nuorkauppakamarit ry:n hallituksen puheenjohtaja Mari Männistö toteaa.

Johtajuusbarometri peräänkuuluttaa inhimillisempää johtamista

Tutkimuksen mukaan nuoret aikuiset kaipaavat johtamiseen nykyistä ihmisläheisempää otetta, jossa vuorovaikutustaidot, joustavuus ja työhyvinvointi pääsevät arvoonsa.

Johtamiskulttuuriin kaivataan tasa-arvoa ja monimuotoisuuden vaalimista.

– TYÖ2030-ohjelmassa mahdollistamme johtajuuden kehittymistä oikeaan suuntaan, TYÖ2030-ohjelmajohtaja Sanna Kulmala summaa.

Mikä Johtajuusbarometri?

Lue lisää Johtajuusbarometristä: https://nuorkauppakamarit.fi/johtajuusbarometri/

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset