Article image
03.11.2021
Terveys ja hyvä elämä

Syöpä havaitaan yhä useammin

Teksti: Päivi Ristimäki

Syöpä yleistyy, mutta iso osa siitä selittyy väestön vanhenemisella.

Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä. Seuraavaksi yleisimmät syövät ovat sekä naisten että miesten osalta suolistosyöpä (paksu- ja peräsuolen syöpä) ja keuhkosyöpä. Naisilla on lisäksi paljon kohdunrungon syöpää, miehillä puolestaan virtsarakon syöpää. Myös ihosyöpiä on paljon sekä naisilla että miehillä.

– Jokainen voi kuitenkin pienentää omaa riskiä sairastua syöpään, kertoo erikoistutkija Karri Seppä Syöpärekisteristä.

Joidenkin syöpien osalta syy-seuraussuhde on ilmiselvä. Jos siis haluat alentaa syöpäriskiäsi, älä tupakoi. Tupakointi aiheuttaa yli 80 % keuhkosyövistä ja ison osan muun muassa miesten rakkosyövistä. Älä myöskään polta ihoasi auringossa tai nauti auringosta liikaa, niin riski sairastua ihosyöpään pienenee.

Jos olet nainen, hanki lapset nuorena ja imetä heitä pitkään, se suojaa rintasyövältä. Alkoholin ja ylipainon välttäminen vähentää lukuisten syöpien, kuten rinta- ja suolistosyövän, riskiä.

Alkoholin ja ylipainon välttäminen vähentää lukuisten syöpien, kuten rinta- ja suolistosyövän, riskiä.

Suolistosyövän syntymistä puolestaan edesauttavat epäterveellinen ruokavalio ja liikkumattomuus. On kuitenkin monia syöpiä, joihin elintavoilla ei tiedetä olevan suurta vaikutusta. Yksi niistä on eturauhassyöpä.

Omaa syöpäriskiä voi pienentää myös osallistumalla järjestettyihin seulontoihin (suolistosyövän, rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulonnat), jolloin syövät tai niiden esiasteet löydetään aikaisemmin.  

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Jotkut syöpätyypit ovat kasvussa

– Yleisimmät syöpätyypit ovat samat kuin 20 vuotta sitten, sillä elintapamuutokset vaikuttavat pitkällä viiveellä syövän ilmaantuvuuteen, toteaa Seppä.

Jos aikajännettä kuitenkin pidennetään, niin voidaan todeta, miesten keuhkosyöpä on vähentynyt hurjasti tupakoinnin vähenemisen myötä.

Myös mahasyöpä oli 60-luvulla paljon nykyistä yleisempi. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta se johtui luultavasti siitä, että ruuan säilytystavat olivat huonommat, ruuan säilömisessä käytettiin paljon suolaa ja helikobakteerikin oli nykyistä yleisempi.

Kasvua on sen sijaan eturauhassyövän määrässä, mikä johtunee osittain PSA-testauksen lisääntymisestä. Myös ihosyöpiä, kuten melanoomaa, todetaan enemmän – ehkä useampi on polttanut ihonsa talvisaikaan tehdyillä etelänmatkoilla. Myös suolistosyöpien määrä on kasvussa. Syöpätapausten määrä lisääntyy, kun väestö vanhenee, mutta yllä mainitut syövät ovat yleistyneet siitä huolimatta, että yli 75-vuotiaiden määrä otettaisiin laskutavassa huomioon.

-Vuonna 2019 syöpätapauksia oli kaiken kaikkiaan reilut 35 000. Ennuste on, että vuonna 2035 syöpiä todetaan 31 % enemmän, mikä johtuu pääasiassa väestön vanhenemisesta, Seppä toteaa.

Syöpäkuolemat vähentyneet

Syöpään sairastuneiden keskimääräinen viisivuotisennuste (elossa viisi vuotta taudin toteamisen jälkeen) on Suomessa 70 %, kun kaikki syövät lasketaan mukaan.

Syövät ovat kuitenkin hyvin erityyppisiä, ja ennusteissa on suurta vaihtelua syöpätyypin mukaan. Myös hoitoon hakeutumisen ajankohta vaikuttaa suuresti, sillä on suuri ero siinä, onko syöpä paikallinen vai levinnyt.

Yleisimpien syöpien osalta ennuste on hyvä, peräti yli 90 % eturauhassyövässä, rintasyövässä ja melanoomassa. Suolistosyövissä ennuste on noin 65 %, naisilla se on hieman parempi kuin miehillä. Melko huono ennuste on sen sijaan keuhkosyövässä, vaikka ennuste onkin viime aikoina parantunut: nyt se on 21 % naisilla ja 13 % miehillä. Haimasyöpä on huonoennusteisin, sillä alle 10 % sairastuneista on elossa viiden vuoden jälkeen.

Elossaololuvut ovat parantuneet viitisen prosenttiyksikköä viimeisen 10 vuoden aikana.

– Lukujen parantumiseen vaikuttaa uusien hoitomuotojen lisäksi moni muukin asia, esimerkiksi kynnys mennä lääkäriin, johon puolestaan vaikuttaa terveyspalveluiden saatavuus, Seppä selittää.

”Jokainen voi kuitenkin pienentää omaa riskiään sairastua syöpään”, kertoo erikoistutkija Karri Seppä Syöpärekisteristä.

Leukemian hoidoissa harppaus

Suurin hyppäys ennusteen paranemisessa on 2000-luvulla tapahtunut kroonisessa myelooisessa leukemiassa, johon keksittiin uusi lääkehoito. Niinpä ennuste on noussut 40 prosentin tuntumasta yli 75 prosenttiin.

Lasten leukemiassa elossaololuku on parantunut valtavasti ajan mittaan. Vielä 60‑luvulla luku oli 4 %, 70‑luvulla 15 % ja 90‑luvulla 80 %. Nyt se on jo 90 %. Syynä ovat etenkin sytostaattihoitojen ja tukihoitojen (kuten antibioottien) kehittyminen.

Lasten ja nuorten syöpien lukumäärissä ei ole tapahtunut juurikaan muutosta. Lapsilla yleisimpiä ovat leukemiat, aivokasvaimet ja lymfoomat. Tapauksia on noin 200 vuodessa.

Monissa syöpälajeissa syövän levinneisyydellä on suuri merkitys ennusteelle. Esimerkiksi suolistosyövässä ennuste on 92 %, jos syöpä on paikallinen ja 51 %, jos syöpä on levinnyt.

Syöpien ilmaantuvuudessa on jonkin verran eroa maakuntien ja asuinpaikan kesken. Esimerkiksi suolistosyöpä on yleisempi kaupungeissa kuin maalla, ja Länsi-Suomessa yleisempi kuin Itä- tai Pohjois-Suomessa. Näiden erojen arvellaan liittyvän elintapoihin, kuten istumatyön yleisyyteen ja elintason nousun myötä muuttuneeseen ruokavalioon.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyvinvointi syöpä terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset