Article image
Espritin myymäläpäällikkö Carita Levä on huomannut, että asiakkaat kiinnittävät yhä enemmän huomiota vaatteiden eettisyyteen sekä ympäristöystävällisyyteen.
Mainos

18.06.2020
Terveys ja hyvä elämä

Eettinen Esprit

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Jenna Koivisto

Kestävä kehitys, ympäristöasiat, työntekijäolot ja eläinten oikeudet ovat tärkeässä osassa Espritin liiketoimintaa.

Esprit sijoittui viime vuonna toiseksi läpinäkyvyysindeksissä, joka mittaa globaalisti eri vaatemerkkien läpinäkyvyyttä.

– Siinä arvioidaan vaatemerkkejä reilun kaupan, hyvinvoinnin, palkkatason, työolosuhteiden, tasa-arvon, ympäristön huomioonottamisen ja tuotteiden materiaalien kierrättämisen näkökulmista. Ei siis mikään ihan pieni meriitti, sanoo Seinäjoen Ideaparkin Espritin myymäläpäällikkö Carita Levä.

Esprit kehittää tuotantoaan circular fashion -menetelmän mukaiseksi, jossa tuotteilla olisi kauttaaltaan kestävämpi elinkaari ja tuotantoprosessi.

– Esprit vaalii pitkiä yhteistyösopimuksia valmistajien kanssa ja turvalliset työolosuhteet varmistetaan. Esprit on mukana monessa järjestössä ja ohjelmassa, jossa jatkuvasti seurataan näiden toteutumista, Levä kertoo.

Ei turhia kemikaaleja

Esprit on ollut vuosia mukana hankkeessa, jossa yhteistyötehtaiden työntekijöille vaatimuksena on elämiseen riittävä palkka.

– Vaatteiden valmistuksessa ei käytetä terveydelle haitallisia menetelmiä, kuten hiekkapuhallusta. Emme suostu ottamaan vaatteita tehtaista, joista löytyy menetelmässä käytettäviä työkaluja tai laitteita.

Esprit on mukana ohjelmassa, jossa eri brändit jakavat tietoja sekä kehittävät vaihtoehtoja kemikaaleille.

– Teemme jatkuvasti työtä kehittääksemme tuotantomenetelmiä kestävämpään suuntaan, emmekä käytä turhia kemikaaleja.

Esprit on myös ollut perustamassa viittä YES-Centeriä neljään eri tuotantomaahan.

– Niissä koulutetaan 15-30-vuotiaita naisia parantamaan muun muassa naisten oloja, työturvallisuutta, englanninkieltä, kirjanpitoa, tietokonetaitoja, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia, Levä kertoo.

Käytössä vegaaninahkaa

Untuvien ja höyhenten käytöstä Esprit luopui viime vuonna.

– Angoravillasta luovuttiin 2013, eikä Esprit palaa sen käyttöön ennen kuin voidaan olla varmoja eläinten hyvinvoinnista ja tuotantoketjun läpinäkyvyydestä. Myös mohair-villan käyttö lopetetaan. Aitoa turkista ei käytetä, ainoastaan tekoturkista, Levä luettelee.

Espritin käyttämä nahka on ruokateollisuuden ylijäämää ja suurin osa Espritin nahkasta on vegaaninahkaa, vesipohjaista polyuretaania.

– Ostamme leikkuujätettä ja ylijäämää, joka kehrätään uudeksi kuiduksi. Kierrätysmateriaaleista esimerkiksi polyesterin tuotannossa käytetään muovipulloja uusioraaka-aineena. Tätä löytyy esimerkiksi meidän farkuistamme.

Espritin tuotteissa käytetään luomupuuvillaa mahdollisimman laajasti. Esprit tukee luomuviljelyyn siirtyviä tuottajia ostamalla myös tarvittavan kolmen vuoden ajan siirtymätuotannon sadon. Selluloosakuituja käytetään vain kestävistä lähteistä vaarantamatta uhanalaisia metsiä.

– Meillä mallistot ovat aikaa ja kulutusta kestäviä. Ideana on myydä ajattomia, kulutusta kestäviä, laadukkaita ja ympäristöystävällisiä vaatteita, Levä tiivistää.

Esprit Ideapark - Carita Levä

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.7/5 - (6 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset