Article image
Yli 3000 eteläpohjalaista yritystä on vaihtamassa omistajaa seuraavan viiden vuoden kuluessa, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko arvioi.
06.05.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Yrittäjät ja niiden omistajat vanhenevat muun väestön lailla

Teksti: Harri Puhakainen
Kuva: Krista Luoma

Maassamme on noin 73 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää.

– Yli 3000 eteläpohjalaista yritystä on vaihtamassa omistajaa seuraavan viiden vuoden kuluessa, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko arvioi maaliskuun lopulla Seinäjoella pidetyssä Omistajanvaihdosfoorumissa.

Arvio perustuu kevään Pk-yritysbarometriin.

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut sekä tilitoimistot ja tilintarkastajat ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto hakea apua omistajanvaihdoksissa.

– Omistajanvaihdosten onnistunut valmistelu ja toteutus ovat tärkeitä. Siinä on mitä suurimmassa määrin kyse työpaikkojen jatkosta, Risikko sanoi.

Yli 200 tuhannen suomalaisen työpaikka on enemmän tai vähemmän vaarassa, omistajanvaihdosten pitkittymisen myötä.

– Omistajanvaihdoksen kohtelu perintö- ja lahjaverotuksessa on tässä yksi tärkeä asia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sivaltaa.

Tällä hetkellä maassamme on noin 73 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää. Noista yrittäjistä lähes puolet haluaa myydä yrityksensä ulkopuolisille. Vain neljäsosa suunnittelee yritykselleen jatkajaa omasta lähipiiristä sukupolvenvaihdoksella.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

EK:ssa huolestuneita

Jopa kaikkiaan 85 000 suomalaisesta yrityksestä 15 000:ssa omistajavaihdos on ajankohtainen.

– Suurin yksittäinen tulppa omistajavaihdossa liittyy yrittäjän osaamiseen liittyvään yrittäjyyteen. Silloin voi olla vaikeaa löytää sopivaa jatkajaa yrittäjän elämäntyölle, EK:n Yrittäjyys ja elinkeinopolitiikan johtava asiantuntija Jari Huovinen toteaa.

Huovinen puhuu jatkuvan koulutuksen puolesta ja sitä kautta yritysomistajan osaamisen siirtämisestä eteenpäin niin, että yritys jatkaa toimintaansa, vaikka omistaja suunnittelee lopettamista.

– Monesti omistaja myös itse arvostaa yrityksensä liian korkealle, koska siinä on koko elämäntyö mukana.

Omistajanvaihdosten onnistunut valmistelu ja toteutus ovat tärkeitä.

Heikki Risikko

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset